Sürdürülebilirlik
Yenilikçilik
İş birliği
Araştırma ve Geliştirme: MEM-TEK mevcut teknolojileri geliştirmek ve yeni teknolojiler üretmek amacıyla araştırmalar yapacaktır.
Sanayiye destek: MEM-TEK sanayinin bütün alanlarına membran teknolojileri üzerine ihtiyaç duydukları teknik bilgi birikimini ve altyapıyı sağlayacaktır.
Araştırmacıların ve bilim insanlarının yetiştirilmesi: En son teknolojiler araştırmacılara sunulacaktır.
Türkiye su stresi altındaki ülkelerden biri olduğu için, su geri kazanımı ve desalinasyon gibi alternatif su kaynakları sağlayan teknolojiler çok önemli hale gelmiştir. Küresel açıdan bakılırsa, membran bilimi ve teknolojisi mevcut su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla çok fazla önem kazanmaya başlamıştır. Membran üretimi yüksek teknoloji, bilgi birikimi ve deneyim gerektirmektedir. Membran teknolojisi henüz yaygın kullanım için yeterli ucuzlukta değildir. Membran bilimindeki gelişmelerle membran teknolojisindeki mevcut maliyetler azalacaktır. Temiz bir gelecek için düşük maliyetli yüksek teknoloji gerekmektedir.
Türkiye’de membran üretmek, modül ve proses geliştirmek, membran teknolojileri üzerine çalışan araştırmacılara fırsatlar sunmak ve global membran bilimine katkılarda bulunmak amacıyla, T.C. Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle ve Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun yürütücülüğüyle 2010 senesinde Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi (MEM-TEK) projesi başlatılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Planlama Teşkilatı’nın İnşaatı 2011 yılında tamamlanmıştır. Enstrümantal altyapısı 2012 yılında tamamlanmıştır. MEM-TEK, 2014 yılında Türk Hükümeti tarafından “Ulusal Uygulama ve Araştırma Merkezi” statüsüne layık görülmüştür.